Multiföretag styr Europas kostråd – Det okända organet

Det svenska livsmedelsverket lämnar regelbundet ut olika kostråd i hur vi ska äta och vad vi bör dricka för att hålla en god folkhälsa. Det är deras uppdrag. De ska vara ett oberoende organ utan jäv samt helt opartiska. Men är det verkligen så och vart kommer kostråden ifrån?

”Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor.”

Så beskriver SLV om sig själva och sitt arbete. Men vad är bra matvanor och vilka bestämmer det?

Jo så här är det.

Jag sätter högra pekfingret på att det bara är fåtalet av er som känner till eller någon gång hört talas om organisationen ILSI. Kände du till det? Inte! Vill du veta vad det är? Ok.

ILSI står för International Life Sciences Institute.

Denna organisation har fått i uppdrag av EU ta fram nya och moderna rekommendationer för intaget av livsmedel för dess medlemsländer, kostråd som sedan rekommenderas av bland annat det svenska Livsmedelsverket och läkare.  Organisationen har bland annat i uppdrag att samla forskning angående det mättade fettets skadlighet, användning av light produkter och övriga tillsatser, samt kostråd för personer med diabetes eller övervikt etc. Utefter den samlade forskningen ska  organisationen sedan komma fram till ett gemensamt beslut, ett beslut som direkt har betydelse för de kostråd som dominerar i dag.

För att möjliggöra ILSI:s arbete budgeterar EU ett stöd på 126 miljoner kronor, för att ILSI ska kunna styra de officiella kostråden i Europa de kommande åren.

Men vilka sitter med och bestämmer i organet? Jo bland annat två av världens största sockerbolag och världens största läkemedelsföretag. Jag tror inte att de nedanstående företaget är helt obekanta.

Pfizer – Världens största företaget vid tillverkning av läkemedel, vars årsomsättning uppgick till otroliga 90 miljarder år 2008.

Galaxo – Ytterligare ett multiföretag inom läkemedelsbranschen.

Coca Cola – Ett av världens största sockerbolag

Kraft Foods – ett multinationellt företag som liksom Unilever tillverkar livsmedel och vardagliga artiklar. Företaget ägs av Philip Morris. Dock i nuvarande benämning Altria, ett namn han fått för att dölja sina kopplingar till cigaretter, Unilever och Kellogs samt det gigantiska sockerbolaget Südzucker.

Mc Donalds – Världens största hamburgerkedja

Det tillkommer flera utöver dessa.

Om man då överskådar den information jag ovan har pressenterat, och funderar kring det. Är det möjligt att en organisation som ILSI, vars ledamöter och representanter har direkt koppling eller till och med anställda hos flera stora intresseföretag i frågan. Är det då ok att livsmedelverket hävdar att de tar del av den senaste forskningen och ger moderna kostråd efter dessa. Om det nu är så, så skulle det vara rätt så troligt att samtliga av de studier som påvisar att till exempel mättat fett skulle vara bra för hälsan eller att sötningsmedlet aspartam skulle vara farligt, dessa studier filtreras ut. Troligen behandas bara studier som ger god resultat till industrins fördel.

Värt att komma ihåg är att trotts alla rekommendationer för att utesluta det naturliga mättade fett och istället äta kemiska margariner, så finns det inte en ända studie som bevisar detta. Trotts det så är skadligheten så självklar att det anses som fakta. Där ser man hur rykten kan bli fakta. Läs mer om myten om mättat fett.

Är det möjligt att en organisation som ILSI, kan ta fram kostråd åt Europas länder då det förefaller sig jäv och har Sverige någon skuld till det här?

Inom organisationen förekommer även svenska kopplingar, personer som har gott inflytande på ILSI:s arbete.

Nils Georg Asp, professor i näringslära och VD för företaget Swedish Nutrition Foundation. Denne man har genomfört ett samarbete med John Cummings vars namn vi finner inom organisationen.

Utifrån denna information är det inte så underligt att förstå hur dagens kostråd uppkommit. Flertalet av företagen inom organisationen tillverkar margarin, jag känner inte till något företag som tillverkar produkter innehållande nästan uteslutande mättat fett.

Min slutsats: Organisationen ILSI:s existens och påverkan av de kostråd som i dag är övergripande inom medlemsländer, är för mig helt absurt. Det är vad jag kallar för jäv och så här borde det inte få fortsätta. Vill sedan hoppas på att det inte förefaller sig likadant inom hela EU.

Annonser

3 kommentarer Lägg till

 1. Lena skriver:

  Jamen visst är det sjukt! All credit till dig som jobbar hårt med dessa frågor.

  Jag har länge känt att jag äter ”fel” och när jag började med LCHF i augusti förra året kände jag äntligen att jag hittat hem. För det var en livsstil som gav mig möjlighet att hela tiden laga mat där jag väljer rena råvaror.

  I början var det en chock att traska runt i stora mataffären och inse att 95 % av varorna var absolut inget för mig. Gång efter gång med sockrad sylt, sötat saft, kolhydratrikt bröd, kakor, godis, chips, läsk osv osv. En kyldisk full med fuskprodukter och 100tals olika sorters yoghurt i olika fetthalter och smaker.

  Men hallå!!! Vem f*n behöver allt detta???

  Det är inte speciellt jobbigt att vispa ihop sig egen béarnaise med äggulor, vinäger och rent smör. Lite ugnsrostade grönsaker och en ekologisk köttbit. Eller en fläskkotlett med mos av gräddkokt blomkål och broccoli. En 10%ig turkis yoghurt utan tillsatser med lite färska bär.

  Det är inte svårt. Man måste bara lyfta blicken lite från butikshyllorna och tänka på egen hand!

  Det finns mycket kvar men jag har åtminstone börjat därhemma i mitt eget kök så gott jag kan.

  1. Joakim Olsson skriver:

   Ja vist är det så, men det tar som sagt längre tid och det är tid sin folk inte har.

 2. Eva Ivarsson skriver:

  Bra Joakim! Vi behöver all upplysning som finns om dessa hopkok av globala maktnissar som styr över oss! VARFÖR och VEM tar beslut om korrupta ”konsulter” som ska avgöra vad vi ska äta, vad vi ska ta för mediciner, vad vi ska vaccinera oss mot,vad vi ska odla – man känner sig överkörd och maktlös! Du jobbar bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s