Vart tar tupparna vägen?

Jag har under en tid gått och funderat på en fråga som jag inte funnit svaret och som jag hoppas att få svar på ifrån någon av er läsare. Vart tar tupparna vägen?

Om vi antar att vi har en hönsgård med låt säga elva djur varav tio hönor och en tupp. Jag har hört och kan förvisso förstå att det bara går att ha en tupp per hönsgård för att de inte ska ta död på varandra. Men om vi tänker oss antalet av de olika könen sammanlagt på tusen gårdar med lika många hönor och en tupp, så skulle det motsvara tusen tuppar och tiotusen hönor. Men det kan ju inte vara så att det redan naturligt föds betydligt mindre tuppar än hönor, liksom hos människan måste det väl vara någon form av slump? Men vart tar då alla tuppar vägen, om det nu är så att det föds ungefär lika många tuppar som höns?

Vad händer om man efter att ha fått kycklingar upptäcker att majoriteten av dem är tuppar? Måste man då bestämma sig för vilken som är den starkaste, vackraste eller som tros kunna producera framtida vackra kycklingar och gör sig av med resten, ge bort eller nackar? Jag har också hört att det under tidig ålder är svårt att avgöra om det är en tupp eller höna.

Jag vill få svar på min eviga fråga. Vart tar tupparna vägen? Vad händer med dem? Är de ett förstahandsval då det gäller vilken som ska nackas eller vad är det som händer?

Sedan har jag alltid undrat hur en höna kan para så många hönor för att skapa så många ägg som en höna i genomsnitt per dag? Är det möjligt, och tänk på tuppen.

Skicka gärna svar och red ut denna obesvarade gåta.

/Joakim Olsson

Annonser

6 kommentarer Lägg till

 1. Cathy skriver:

  Hundratals? Det är småskaligt. Tiotusentals är nog mera normalt för en hönsgård. I Sverige finns det ca 6 miljoner värphöns, något hundratal höns per hönsgård skulle innebära tiotusentals hönsgårdar. Uppfödning av höns och kycklingar är mycket mera industri än sörgårdsidyll. På http://en.wikipedia.org/wiki/Poultry_farming kan du se bilder på hur det kan se ut.

  1. Joakim Olsson skriver:

   Hoppsan var de så många, hoppas de inte klättrar på varandra.
   /Joakim Olsson

 2. LosKrikon skriver:

  Man ser det på fjädrarna, var ett avsnitt om Dirty Jobs som handlade just om det, chic sexing, där körde de med båda de stora metoderna: http://en.wikipedia.org/wiki/Chick_sexing

 3. Titania skriver:

  Hönsgårdar brukar ha en av två inriktningar: antingen äggproduktion eller köttproduktion.

  Höns behöver inte befruktas för att värpa ägg – dock kommer det aldrig att bli några kycklingar av de äggen.

 4. Åe Wahlqvist skriver:

  Äter du aldrig kyckling?

  1. Joakim Olsson skriver:

   Oups, där ser man hur mycket man lär sig i skolan.

   Men hur ser man att det är en tupp eller höna när dem är kycklingar? Jag tänker på en stor går med hundratals kycklingar, hur man avgör där.?I så fall måste vi ju äta betydligt mer tuppar än hönor?
   /Joakim Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s