Vad är choklad?

Jag har efter mitt inlägg ”En tankeställare” fått frågan varför industrin tar bort det naturliga kakaofettet ur chokladen för att tillsätta vegetabiliska fetter, för att sedan sälja kakaofettet som kosmetiska i butik. Jag har kollat upp det och jag tänker nedan redogöra vad skälet är samt ge er några länkar där ni kan läsa mer. Jag hoppas att detta ger en bättre klarhet i saken.

Jag har hört en svag viskning om att ICA innehar en chokladliknande produkt i sitt sortiment som är gjord av så pass lite kakao att det inte får kallas för mörk blockchoklad, utan lyder således under namnet ”mörkblock. Varför det gör det tror jag är av den enkla anledningen att kakan inte uppfyller de krav som ställt för vad som får kallas för choklad.

I mitt förra inlägg redovisade jag vilka ingredienser som utgör standarden för vad som får kallas choklad, så är det i de flesta typer av varor. Det finns en livsmedelstandard, det vill säga vad produkten ska bestå av för att få kallas för en viss produkt. Till exempel så får inte margarin kallas  smör trotts att det till ögat, tungan och näsan liknar produkten. De olika livsmedelsstandarderna kan skilja sig emellan världens länder, det kan bero på matkultur och olika traditioner. Under historiens gång har det varit lite oense om vilket fett som skall användas i chokladen. Två stora läger skapades, där Sverige tillhörde det läger som tyckte att vegetabiliska fetter ska vara tillåtna i vår choklad. Många produkter idag innehåller båda delarna, men ibland uteslutande av någon typ.

I Europaparlamentet röstades år 2000 igenom ett förslag om att vegetabiliska fetter får användas i chokladen, men då ska det tydligt framgå på produkten och det får inte överstiga mer än fem procent av varans slutliga vikt, detta slogs slutligen fast av rådet. Anledningen till att vegetabiliskt fett finns i våra produkter är starka ekonomiska intressen. Många producenter försöker att påverka sina regeringar att verka i god för dem. Faktiskt så är det lite så att man får vad man betalar för. Om du vill ha uteslutande kakaofett i din kaka så bör du söka dig till en speciell chokladhandlare som vet vad den säljer. Den passionerade bagaren i vitt, i Lindt reklamen, som rör om sin smet framför den lyckliga pojken, han kanske har fuskat med sitt recept?

Vill du läsa mer,gå in på ”Löda hus, Chokladkultur.” Vad är choklad?

Löda hus, chokladkultur. Myter om choklad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s