Kakaon försvinner

17 kilo är en Svensk årskonsumtion av godisEnligt nya uppgifter så kommer olika kända företag som tillverkar choklad att ändra en viktig ingrediens i chokladen. Det gäller kakaon. Enligt nya uppgifter ifrån internationella exportföretag har kakaopriset ökat på grund av dåliga skördar ifrån exportländerna. Detta har gjort att företagen nu ser över frågan att ha i äkta kakao eller om det finns andra alternativ. Procenthalten brukar idag ligga på 30 % på ordinär  choklad och ifrån femtio till nittio på produkterna innehållande mörk choklad. Ett alternativ vore att helt ta bort kakaon i dessa produkter, det kommer att få dem att kunna hålla samma pris som tidigare om inte lägre, därigenom kommer försäljning troligtvis att öka. Det alternativet som är aktuellt är att lägga till konstgjorda ämnen, ett alternativ som kommer att diskuteras inom den närmsta framtiden. Att tillsätta ett konstgjort färgämne för att få chokladen att behålla sin bruna färg. Sedan kommer kakaoarom ersätta lukten och någon form av smakförstärkare kommer att bibehålla smaken av choklad. De samtliga kommer att framställas kemiskt vilket på så sätt håller priset inom smärtgränsen för vad konsument är beredd att betala. Men var bara lugn, varken smak, utseende och lukt kommer att förändras, den ända skillnaden är priset som kommer att ändras till konsumentens fördel. Mer om detta kommer diskuteras. Än så länge så är bara en serie testprover utskickade och försäljningen tros vara igång innan sommaren.

Annonser

6 kommentarer Lägg till

  1. Mojjan skriver:

    Jag blir så förbannad på att allt ska göras om till ”fuskprodukter”. Varför kan den naturliga maten inte bara få vara naturlig?? Vart tog stoltheten vägen av att göra en fin produkt som folk köpte om och om igen? Tänker då på godistillverkaren som gjorde fina praliner av äkta vara, bagaren som bakade sina bakverk från grunden utan fuskgrädde och smaktillsatser osv..
    Bra att en ung kille som du kollar upp detta och inte bara låter saker passare. All heder till dig!! 😛

  2. Manne skriver:

    Kanonbra grej! Första april 🙂

    Men tyvärr är vi nog snart där med kakaon också. Haken är att kakaosmaken är svår att simulera, men det forskas på det.

  3. Ingela skriver:

    Ser att detta skrevs 1 april. Haha!

  4. J skriver:

    Grym blogg!!

  5. K2 skriver:

    Skrämmande!

  6. Monique skriver:

    Hej! Kanonbra jobbat! Blir sååå imponerad! Har själv en hälsoblogg och en son i din ålder!

    Kör hårt, det behövs många yngre som gör folket medvetna om dagens kost!

    All lycka till!

    /Monique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s